Tilan esittely

Anfarwol Acres sijaitsee Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochn kylän laitamilla, Angleseyn saarella Pohjois-Walesissa. Tilan sijainti on erittäin rauhallinen, lähimmät naapurit ovat juuri ja juuri näköetäisyydellä laidunten ja metsän toisella puolen. Naapureina on pääasiassa lammasfarmareita ja maanviljelijöitä. Tila ei silti ole aivan eristyksissä, kylän keskustaan ja lähimmälle isolle tielle ei ole kovin pitkä matka. Tilan mailla kulkevista omista teistä pidetään huolta ja niitä on paranneltu kestämään raskaitakin ajoneuvoja. Ei siis ole pelkoa että kisareissulla kuljetusauto jumittuisi mutaiselle pellolle.

Maisema on melko vaihtelevaa. Tilan länsipuolella on pääosin peltoa ja laidunmaata, pohjoisessa metsää ja metsäteitä. Lännessä taas on kukkuloita ja mäkistä maastoa kun taas etelässä tulee vastaan asutusta. Menai-salmen rannat ovat hieman pidemmän ratsastusmatkan päässä. Siellä on useita hyviä hiekkaisia kohtia missä voi ratsastella vedessä tai uittaa poneja.

Historiaa

Anfarwol Acres aloitti toimintansa alunperin vuonna 2002 nimellä Anfarwol Welsh Ponies & Cobs. Kasvatusrotuinamme olivat silloin welshit sektioissa B ja D. Melkein heti mukaan otettiin myös A-sektion ponit joita pian olikin ponimäärästä enin osa. Anfarwol sijaitsi vanhan kartanon mailla jossa oli jo vuosikymmenien ajan ollut hevosia, vuokrasimme tallin ja remontoimme siitä poneille hyvän kodin. Kartanon mailta löytyi kaikkea mitä hevostilalta voi toivoa, oli runsaasti tarhoja, kaksi kenttää sekä jopa lämmitetty maneesi. Laitumia oli monta ja ne olivat suuria, lisäksi kartanon mailla oli vaihtelevia maastoja ja jopa maastoesterata. Ikävä kyllä vuokrasopimus päättyi 2003 syksyllä ja kasvatustoimintamme loppui silloin sopivien tilojen puutteeseen, sen jälkeen varsoja syntyi enää pari kappaletta.

Vuosina 2009-2011 tila oli jo nimellä Anfarwol Acres ja tilalla oli jonkinlaista toimintaa, mutta 2011 tallin oli muutettava vuokratiloista paikan mentyä konkurssiin ja epärehellisen vuokranantajan karattua Karibialle. Ponit ripoteltiin ylläpitopaikkoihin ja valitettavasti useimpien kilpaura loppui siihen. 2013 kesällä löysimme vihdoin sopivan tilan jonka saatoimme ostaa ja olemme pikkuhiljaa remontoineet sitä tarpeisiimme sopivaksi. Ponilaukkatoiminta laajeni kuitenkin niin että ensin sen alta siirtyivät pois hevoset ja nyt myös ratsupainotteiset welshponit muuttivat omaan talliinsa. Anfarwol Welsh Ponies & Cobs jatkaa ratsupuolen perinteitä.

Nykypäivä

Anfarwol Acres on 2014 keväästä lähtien ollut puhtaasti laukkaponipainotteinen talli kaikkien muiden ponien ja hevosten muutettua niille paremmin soveltuviin tiloihin. Laukkahevosten uusi koti on Síoraí Acres Irlannissa ja lämminveristen ratsuhevosten Windsor Acres Englannissa. Muunrotuiset ponit ja muut hevoset asuvat takalaitumella.

Tilan kaunis valkoinen päärakennus on vanhimmilta osiltaan yli 200-vuotias, sitä on vuosien varrella laajennettu ja remontoitu. Rakennus on jaettu kahteen kaksikerroksiseen asuntoon joihin kumpaankin mahtuu isokin perhe asumaan. Lisäsiivessä on vielä yhteisiä tiloja. Aivan päärakennuksen ympärillä on puutarha ja piha-alue joille poneilta on pääsy kielletty.

Puutarhassa on useita hedelmäpuita sekä marjapensaita, tuotamme tilalla sivutoimisesti luomumehuja. Tilalta on myös saatavilla oman kanalan tuoreita munia. Kanamme elävät vapaina ja onnellisina turvallisella sisäpihalla, niiden ruokintaan on myös panostettu jotta kananmunat olisivat mahdollisimman laadukkaita. Munia, mehuja sekä naapuritilojen lampaanvillatuotteita on myynnissä pienessä tilapuodissa, siellä voi vaikka pistäytyä samalla kun tulee kilpailuita katsomaan.

Tilalla on laajoja nurmikenttiä sekä yksityisiä hiekkateitä joilla poneilla voi ratsastaa. Naapureiden kanssa on sovittu maiden käytöstä, eli pidempiäkin reittejä on vaikka parin vuorokauden vaellusta varten. Ponien uittamiseen löytyy pieni lampi.

Varsinaista tallirakennusta ei ole paitsi pieni sairastalli, ponit asuvat tilavissa pihatoissa. Tarha- ja laidunmaata on useita hehtaareita. Tilalla on kaksi vastavalmistunutta rataa, toinen hiekkapohjainen sileällä ratsastettavia kilpailuita varten, toinen ruohopohjainen risuesteille. Radat ovat kaikkien sääntöjen mukaisia ja soveltuvat vaikka arvokilpailuidenkin järjestämiseen. Radalla on katettu katsomo jossa riittää istumapaikkoja ja näkyvyys koko rata-alueelle on erinomainen. Yleisöä varten on kilpailupäivinä aina myytävänä pikkupurtavaa.

Kasvatamme poneja lähinnä omaan käyttöön, orimme ovat kuitenkin myös ulkopuolisten käytettävissä. Hyvin menestyneet ponit siirtyvät kilpauransa jälkeen siitokseen, heikommin pärjänneitä voidaan myydä ratsuiksi. Kaikki ylimääräiset ponit eivät kuitenkaan päädy myyntiin, Osa myös lopetetaan. Vaivaisia tai hankalaluonteisia poneja ei laiteta eteenpäin.

Yleistä

Käytämme CAS-ikääntymistä. Varsoille merkitään syntymäpäiväksi CAS-vuoden ensimmäinen päivä, vaikka ne olisivatkin syntyneet keskellä vuotta. Sileille suuntautuvat varsat siirtyvät kilpailukäyttöön yleensä viimeistään niiden täytettyä 4 vuotta, risupainotteiset taas 5-vuotiaina. Maiden-lähtöihin saattavat osallistua jo vuotta nuorempina. Kullakin ponilla kilpaillaan sopivasti, kisojen määrä vaihtelee yksilöstä riippuen. Poni saattaa vaihtaa painotustaan mikäli se ei tunnu menestyvän "aloituslajinsa" kisoissa. Pääasiassa varsat kuitenkin aloittavat siinä lajissa mitä niiden vanhemmat ovat kisanneet. Maiden-lähdön jälkeen edetään sukuluokituksen mukaan.

Kaikki siitostammat astutetaan yleensä vuosittain. Varsojen nimeämisessä ei ole mitään erityistä logiikkaa. Ponit saavat kuvat ja luonnetiedot vasta kilpauran lopettaessaan tai laatuarvostelua varten, perustiedot jokaisella on toki syntymästä lähtien. Suurin osa poneista on suppeista tiedoista huolimatta pidettyjä ja persoonallisia yksilöitä.

Varsoja ja tuonteja on paljon, mutta kaikista ei tule huippukilpureita. Ylimääräisille poneille yritetään keksiä muuta järkevää käyttöä.

© 2014 Emma & sandi | Tämä on virtuaalitalli. This is a SIM-game stable.

Otsikon kuva © synx508, ponien piirroskuvista suurkiitos Lupinialle!