"Lännenratsastus" ei ole oma lajinsa siinä mielessä kuin esimerkiksi koulu- tai rataesteratsastus on. Kyse on pikemminkin ratsastustavasta ja -tyylistä, mm. englantilaisen ja espanjalaisen ohella. Kuten englantilainen ratsastus, sisältää lännenratsastuskin eri lajeja. Tällä hetkellä VLRY:n alaisissa kilpailuissa voidaan järjestää noin 30 eri lajin luokkia, mukaanlukien näyttely- ja ratsastusluokat.

In Hand

Lajit, joissa esitetään hevonen maasta käsin.

Halter

Perinteinen näyttelyluokka, jossa hevosta arvostellaan rakenteen perusteella. Hevoset esitetään aina riimussa. Hevosta arvostellaan myös ravissa.

Performance Halter

Halter-luokka käyttöhevosille. Hevosella tulee olla vähintään C-kvaalaus yhdessä lajissa tai VLRY Versatility Award IV.

Ranch Conformation

Vastaa Halteria. Luokassa esitetään kaikki sukupuolet yhtä aikaa. Arvostelussa painotetaan käyttö- ja työhevosen vaatimuksia. Noudattaa muiden Ranch-luokkien yleisiä sääntöjä esim. esittäjän suhteen.

Showmanship at Halter

Arvostellaan esittäjän ja hevosen yhteistyötä annetulla radalla.

Horsemanship Trials

Perinteisiä ratsastuskilpailulajeja, joissa arvostellaan ratsukon suoritusta.

Western Pleasure

Luokka, jossa kaikki ratsukot ovat yhtä aikaa kentällä, ratsastetaan tuomarin ohjeiden mukaan askellajeja ja suunnanvaihtoja. Etsitään hevosta, joka näyttää mukavimmalta ratsastaa ("a pleasure to ride").

Western Horsemanship

Pleasure-tyyppinen ryhmäosuus ja yksilösuoritteena lyhyt rata. Rata 80 % arvostelusta. Painotetaan ratsastajan arvostelua: apujenkäyttöä, istuntaa jne.

Western Riding

Lännenratsastuksen "kouluratsastus". Laukanvaihtoja, puominylityksiä, pujottelua vakioradoilla. Vakio-ohjelmat, joista tuomari valitsee kulloinkin ratsastettavan kilpailuluokkakohtaisesti.

Western Trail

Lännenratsastuksen "esteratsastus". Erilaisia esteitä, joita voisi tulla eteen maastossa ratsastaessa. Portti, puomit, silta, väistöt ja peruutukset tavallisia.

Reining

Lännenratsastuksen "kuninkuuslaji". Rata, joka suoritetaan kokonaan laukassa, jonka lisäksi laukanvaihtoja, spinejä, sliding stoppeja, roll-backejä, peruutusta. Vakio-ohjelmat, joista tuomari valitsee suoritettavan luokkakohtaisesti.

Freestyle Reining (yhteinen ranking Reiningin kanssa)

Reiningiin pohjautuva show-luokka, jossa esitetään pakollisina liikkeinä yhtenäisesti 4 spiniä oikealle ja 4 vasemmalle, 3 pysähdystä ja 1 laukanvaihto molempiin suuntiin. Esitykseen voi lisätä muita liikkeitä ja toistaa pakollisia. Arvosteluun kuuluu myös pukeutuminen ja musiikkivalinta.

Speed Games

Vauhtilajeja, joissa pyritään suorittamaan annettu tehtävä mahdollisimman nopeasti.

Barrel Race

Ratsastetaan apilanmuotoisessa kuviossa kolmen tynnyrin ympäri (tasasivuisessa kolmiossa). Radan voi aloittaa joko vasemmalle tai oikealle, kauimmainen tynnyri kierretään aina viimeisenä. Yleensä ratsastetaan kaksi hiittiä ja nopein yhteenlaskettu aika voittaa.

Camas Prairie Stump Race

Kuin Barrel Race, mutta ratsastetaan pareittain yhtä aikaa vastakkaisilla radoilla. Hitaampi putoaa kunnessa jäljellä on vain voittaja. (Katso myös Nez Percé Stake Race.)

Straightaway Barrels

Pujotellaan kolme jonossa olevaa tynnyriä edestakaisin.

Pole Bending

Ensimmäisenä siirrytään lähtöviivalta kauimmaisen tolpan taakse, jonka jälkeen pujotellaan mahdollisimman nopeasti 6 tolpan ympäri edestakaisin ja palataan tolpparivin vierustaa takaisin maaliviivan yli. Jos aloitus tehdään oikeaa sivua pitkin, ensimmäinen tolppa kierretään oikealta ja maaliin palataan vasenta puolta.

Keyhole

Ratsastetaan avaimenreiän muotoinen kuvio: aluksi esim. puomeilla rajatun kujan läpi, jonka jälkeen pysähdytään, käännytään annetussa tilassa ja palataan takaisin kujan läpi ja maaliviivan yli. Radan rajaamiseen käytetään usein jauhoa tai vastaavaa.

Stake Race

Radan pituus on 24 metriä. 12 metriä startti-/maaliviivan alapuolella on 1. tolppa ja 12 metriä sen yläpuolella on 2. tolppa. Radalle lähdetään lentävällä lähdöllä, ratsastetaan maaliviivan yli ja tehdään kahdeksikko 2. tolpan takaa ensimmäisen tolpan ympäri ja palataan maaliviivan yli. Nopein voittaa.

Nez Percé Stake Race

Kuten Pole Bending, mutta kentällä on yhtä aikaa kaksi ratsukkoa suorittamassa identtisiä ratoja. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt menee jatkoon, hitaampi putoaa. Hiittejä mennään niin monta kunnes jäljelle karsiutuu voittaja.

Individual Flags

Kentän päissä on kaksi tynnyriä, molempien päällä ämpäri tms. astia, jossa on lippu. Lähtöviiva on jommassa kummassa päädyssä, ratsastetaan ensimmäiselle tynnyrille, otetaan lippu ämpäristä, viedään se toisen tynnyrin ämpäriin ja otetaan uusi lippu tilalle. Toinen lippu palautetaan ensimmäisen tynnyrin ämpäriin, jonka jälkeen ratsastetaan maaliviivan yli.

Ranch/Working Classes

Luokat perustuvat erityisesti karjatilalla tehtäviin töihin. Mukana karjalajit. Ranch-luokissa hevosella saa kilpailla ainoastaan omistaja, tämän lähisukulainen, hevosen hoitaja tai tilan täysipäiväinen työntekijä.

Ranch Trail (toistaiseksi yhteinen ranking Western Trailin kanssa)

Kuin Western Trail, mutta mukana hieman erilaisia tehtäviä, esimerkiksi tie-down. Tehtävät perustuvat pikemminkin karjatilatyöskentelyyn kuin maastoratsastukseen (Western Trail).

Versatile Horse / Super Horse

Vakio-ohjelmia, joihon sisältyy peruutustehtävä, portti, laukkaympyröitä, laukanvaihtoja, ravia. Yhdistelmä Reiningiä, Trailia ja Western Ridingia. Eräänlainen "kuninkuusluokka", jossa voi esittää hevosen monipuolisuuden. Ratsastetaan Senior-hevosilla.

Ranch Riding

Vastaa Western Pleasurea, mutta luokassa aina pakollisena lisätty ravi ("extended trot") ja laukka ("extended lope").

Ranch Cutting

Ratsukon tulee erottaa karjalaumasta annetun numeron vasikka ja ajaa se toisessa päässä olevaan aitaukseen. Kilpailijoilla on apuna kaksi laumaa koossapitävää ratsukkoa.

Ranch Sorting

Kaksi ratsukkoa siirtävät 10-päisen karjalauman toisesta aitauksesta toiseen annetussa järjestyksessä. Mukana on kaksi ylimääräistä vasikkaa, jotka jätetään lähtöaitaukseen. Voittaja on nopein kaikki oikeassa järjestyksessä siirtänyt pari. (Väärässä järjestyksessä starttiviivan ylittänyt lehmä: "ei aikaa", jo siirretyn lehmän palatessa viivan yli: "hylkäys", numeroimaton vasikka yli viivan: "ei aikaa". Järjestys määrätään kuuluttajan arpoman numeron perusteella.)

Working Ranch Horse

Vastaa Reined Cow Horsea / Working Cowhorsea. Ensimmäisenä Reiningiä-vastaava rata (luokalle on omat ratansa). Karjaosuudessa ratsukon tulee hallita lehmää ("fencing") ja lassota se.

Reined Cow Horse / Working Cowhorse

Sisältää reining-tyyppisen ratsastusohjelman ("dry work") ja karjaosuuden. Karjaosuudessa ratsukon tulee hallita lehmää areenan lyhyessä päädyssä ("boxing"). Tämän jälkeen ratsukko ajaa lehmän pitkälle sivulle, jossa keskimerkin jälkeen pysäyttää ja kääntää lehmän suuntaa aidan kautta molempiin suuntiin ainakin kerran ("fencing"). Viimeisenä lehmä ajetaan kentän keskelle, jossa sen tulee tehdä ympyrä molempiin suuntiin ("circling").

Roping

Calf Roping, jossa tarkoitus on lassota vasikka, kaataa ja sitoa se. Team Roping, jossa kaksi ratsukkoa lassoavat vasikan: toinen päästä/sarvista ("header") ja toinen takajaloista ("heeler"). Single Steer Roping, jossa lehmä lassotaan sarvista ja kaadetaan ympäri. Steer Stopping, jossa lassotaan ja pysäytetään lehmä kuin Team Ropingin "header", luokassa arvostellaan myös hevosen tapaa suorittaa tehtävä pelkän ajan lisäksi (aikaraja tai kaksi yritystä). Breakaway Roping, jossa lehmä lassotaan, mutta köysi on sidottu satulaan katkeavalla langalla: lehmää ei kaadeta pysäyttämällä, vaan köysi irtoaa ja aika loppuu köyden osuessa maahan (aikaraja minuutti tai kaksi yritystä).

Cutting

Tarkoituksena on erottaa vasikka laumasta ja pitää se erillään muista. Ratsukolla on aikaa 2,5 minuuttia ja sinä aikana yleensä eroitetaan vasikka (sama tai joka kerralla eri) 2-3 kertaa.

Team Penning

Luokassa kolmen ratsukon joukkueen tulee erottaa kentällä olevista vasikoista tuomarin määräämät yksilöt ja ajaa ne toisessa päässä kenttää olevaan aitaukseen.

© 2001-2014 VLRY. Suurimman osan teksteistä kirjoittanut VLRY:n perustaja Stina.