Tämä on Googlen välimuistitallenne kohteesta http://eliittiponit.webs.com/oriit/jellona/index.htm. Tämä versio sivusta tallennettiin 25. helmikuu 2014 12:39:13 GMT. Nykyinen sivu voi näyttää erilaiselta. Lisätietoja
Vinkki: löydät hakutermisi sivulta nopeasti painamalla Ctrl+F tai ⌘-F (Mac) ja käyttämällä näkyviin tulevaa hakupalkkia.

Tekstimuotoinen versio
 
Snickers Lejonhjärta (virtuaalihevonen / a sim-game horse)

Snickers Lejonhjärta


Snickers Lejonhjärta "Jellona"
126.5 cm korkuinen punarautias gotlannin russ-ori
syntynyt 09.01.2011, ikä (3v 09.04.2011)

kasvattaja H. Snickers (ei virtuaalimaailmassa)
omistaja Tiia Johanna (VRL-10898), Stall Elit (e-mail, www)

ei varsinaista painotuslajia (yleispainotteinen)
Helppo B / 80 cm / 70 cm / vaikea ponivaljakko
ei kilpaile valjakkoajon pariluokissa

juossut raveissa 00 starttia ja sijoittunut seuraavasti 0-0-0
ennätyksen - juoksi ? vuotiaana ja rahaa voittanut 0 ve

Historia ja luonnekuvaus

Jellona on Ruotsalaiselta gotlanninruss kasvattajalta kaksivuotiaana varattu ori. Jellona jäi kuitenkin Ruotsiin kasvattajansa luokse vielä 3- ja 4-vuotiskausiksi, koulutukseen ja kilpailemaan. H. Snickers ei ole mikään erityisen tunnettu ponikasvattaja pienen ponimäärän vuoksi, mutta tässä tapauksessa laatu korvaa määrän. Jellonan lisäksi samaan aikaan oli myynnissä toinenkin ori, Jellonaa vuoden vanhempi, musta hulmuharja. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin kuitenkin Jellonaan, vaikka olisi musta ponikin ollut tallissa upea - Jellonassa kuitenkin oli sitä jotain.

Jellona sopii nimeksi tälle ponille kuin nenä päähän, onhan se aika peto. Jellonalla tuntuu olevan elämäntehtävä: ärsyttää ihmisiä niin kauan kunnes nämä kaksijalkaiset repivät viimeisetkin hiukset päästään. Ori on harvinaisen tyhmä poni, siis kirjaimellisesti, se luulee olevansa kovinkin ovela, mutta on todellisuudessa jotain aivan muuta. Joskus Jellona saakin ihmistä jekutettua, mutta useemmin se vain saa ihmiset hermostumaan itseensä ainaisilla tempuillaan. Mutta toisaalta, kuka voisi olla vihainen näin hassulle ja ennen kaikkea suloisella karvaturvalle.

Jellona on erittäin kiinnostunut ympärillään pyörivistä ihmisistä ja onkin taukoamatta tönimässä ja haistelemassa. Hoitaessa se yrittääkin osallistua jokaiseen hoitotoimenpiteeseen - kaikki harjat, varusteet ja muut välineet pitää tutkia joka päivä, ennen kuin niillä saa oria koskea. Väkisin ei kannata mennä Jellonaa harjaamaan, jos tämä on jotakin harjaa kohtaa osoittanut epäluuloisuutta, se ei aiheuta kuin jännittyneen ja ennenkaikkea arvaamattoman oriin, joka saattaa pamahtaa koska tahansa. Jellonaa harjatessa saa tosiaan seistä varpaillaan ja olla varautunut, sillä ori on varmasti jotain keksinyt hoitajansa päänmenoksi. Kun oriin antaa rauhassa haistella ja vähän maistellakkin varusteita se antaa satuloida itsensä ilman sen suurempia ihmettelyjä. Suojien ja pinteleitten laittaminen onkin sitten aivan toinen juttu, jalkoja on aivan pakko nostella tai muulla tavoin pyörittävä. Hieman hölmöstä ja hankalastakin luonteestaan huolimatta Jellona ei ole missään tapauksessa vihainen, se ei näyki tai muuten käyttäydy uhkaavasti ihmisiä kohtaan. Taluttaessa hieman jyräilevä ori on mieltynyt omiin reitteihinsä ja vie ihmisenkin pusikoiden tai kukkapenkkien yli, ellei sille näytä missä kaappi seisoo. Jellona on enemmänkin ns. yhden ihmisen hevonen ja tutun ihmisen nähdessään ori useasti hörähtääkin matalasti, kuin tervehtiäkseen, viimeistään tällöin ori on onnistunut taas hurmaamaan yhden ihmisen.

Jellonan pehmeät ja liitävät liikkeet ovat kyllä mukavia istuttavia, mutta älä missään nimessä jää tämän oriin selkään vain matkustelemaan tai löydät pian itsesi kentän hiekalta istumasta. Jellona vaatii jatkuvaa muistuttamista siitä, että sen selässä tosiaan on joku ja nyt tehdään töitä, eikä olla vapaalla ja tehdä pukkisarjoja. Yleispainotus sopii tälle herralle erinomaisesti, sillä se ei millään jaksa samanlaista treeniä päivästä toiseen. Vaihtelevuus onkin avainsana tämän oriin kanssa. Kentällä mentäessä jo muutaman kierroksen jälkeen ori alkaa temppuilemaan, ellei sen kanssa tehdä edes muutamaa volttia, pysähdystä tai mitä tahansa, jossa ori saa jonkunlaista tekemistä, muuta kuin uran kiertämistä. Esteitä mentäessä ori selvästi kuumenee jonkun verran, eikä se malttaisi mennä niinkuin pitäisi, se juokseekin kuin päätönkana, ellei se pysy täydellisesti hallinnassa. Jellona ei selvästi aina tajua, että este pitää hypätä, ei runnoa läpi siitä. Niimpä Jellona kaipaakin esteillä kokeneemman ratsastajan, joka pysyy selässä vaikka joutuukin tekemään paljon saadakseen oriin puhtaasti esteestä yli.

Kilpailupaikoilla oriin "alkuhuuma", pyöriminen, häslääminen ja jokaiselle liikkuvalle hirnuminen kestää oikeastaan koko kilpailupäivän ajan. Kädessä se pysyy helposti ja se tuntuu hakevankin tutusta ihmisestä turvaa, mutta haluaa silti näyttää jonkunlaista kovista, mutta tosipaikan tullen kuitenkin tullaan ihmisen syliin, kirjaimellisesti. Itse kilpailusuoritus onnistuu hyvin, mikäli Jellonan ei anna hetkeäkään vain mennä, sille pitää kokoajan antaa tekemistä aivan kuin kotonakin, ettei se pistä koko suoritusta aivan läskiksi. Pieneen traileriin sen saa helposti menemään, mutta suurempi hevosauto tuottaa aina hieman ongelmia.

Ikääntyminen

Ikääntyy satunnaisesti omalla ikääntymissysteemillä.

1-vuotias : 09.02.2011
2-vuotias : 09.03.2011
3-vuotias : 09.04.2011
4-vuotias : 09.05.2011
5-vuotias : 09.07.2011
6-vuotias : 00.00.0000
7-vuotias : 00.00.0000
8-vuotias : 00.00.0000
9-vuotias : 00.00.0000
10-vuotias : 00.00.0000
11-vuotias : 00.00.0000
12-vuotias : 00.00.0000
13-vuotias : 00.00.0000
14-vuotias : 00.00.0000
15-vuotias : 00.00.0000
16-vuotias : 00.00.0000
17-vuotias : 00.00.0000
18-vuotias : 00.00.0000
19-vuotias : 00.00.0000
20-vuotias : 00.00.0000
21-vuotias : 00.00.0000
22-vuotias : 00.00.0000
23-vuotias : 00.00.0000
24-vuotias : 00.00.0000

Sukutaulu- ja selvitys

i. Bengt v. Hägg
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
ii. Lönnqvist Stig
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
iii. Åke v. Drougge
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
iie. Stella II
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
ie. Kvicks Birgit
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
iei. Bjoern&Bjoern
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
iee. Svenskberg Inga
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
e. Snickers Gittan
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
ei. Adrian v. Thofelt
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
eii. Hemming
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
eie. Klara v. Nyberg
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
ee. Drottningen&Kronan
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
eei. Strömberg Botvid
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
eee. Hedda
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa

i. Bengt v. Hägg oli tunnettu kilpaponi Ruotsissa sen eläessä. Se kilpaili menestyksekkäästi lajissa kuin lajissa ja voitti myös useita näyttelyitä hyvän rakenteensa ja upeitten liikkeitensä ansiosta. Luonteeltaan herrasmiesmäinen hurmaaja, jolla riitti kilpailuviettiä, joka tuli esiin etenkin raveissa. Ori juoksikin ennätyksekseen 2.16 voittaen useita mestaruuksia. Oriin kuoltua 18 vuotiaana sen sukua jäi jatkamaan 21 upeaa jälkeläistä

ii. Lönnqvist Stig, isänsä Åke v. Drougge:n ainokainen varsa josta odotettiin suuria jo ennen tämän syntymää. Aivan isänsä näköinen ori oli kuitenkin luonteeltaan tämän vastakohta. Kiltti ja lempeä, joka rakasti olla huomion keskipisteenä. Ravuriksi tästä ponista ei ollut, koska sillä oli olematon kilpailuvietti - olisi voinut kuvitella, että se ennemmin antoi muiden voittaa, koska vauhtia olisi kyllä riittänyt. Hyvärakenteinen ja -liikkeinen ori oli kysytty tammojenomistajien keskuudessa, mutta se ehti astua vain muutaman tamman ennen ruunausta.

iii. Åke v. Drougge oli Etelä-Ruotsissa yksi tunnetuimmista gotlanninruss oreista elinaikanaan ja vielä tänäkin päivänä. Musta ori oli luonteeltaan paha, jos yhdellä sanalla sitä pitäisi kuvailla. Radalla, kun se sai juosta niin kovaa kuin vain pääsi se näytti ainoastaan tyytyväiseltä, muuten se vietti elämänsä aina "naama väärinpäin". Ennätyksensä 47.9a se juoksi viisivuotiaana ja vain vuotta myöhemmin se kaatui radalla loukaten pahasti itsensä, jonka vuoksi se jouduttiin lopettamaan samantien.

iie. Stella II syntyi Ruotsissa, mutta se tuotiin kuusvuotis kesänä Suomeen kilpailemaan. Pari vuotta se ehtikin kilpailla ja saada ennätyksekseen 2.22 kunnes se myytiin erään perheen tyttärille ratsuksi sekä ensimmäiseksi kilpaponiksi. Tytöt kasvoivat muutamassa vuodessa Stellalle liian isoksi ja niimpä se taas pistettiin myyntiin, tällöin tamma oli jo 15 vuotias. Tamman viimeiseksi kodiksi jäi erään vanhan pariskunnan takapiha, jossa se ehti viettää useamman vuoden kunnes se 25 vuotiaana jouduttiin lopettamaan kaviokuumeen vuoksi.

ie. Kvicks Birgit, hieman hankala luonteinen ruunikko tamma. Tamma myytiin aluperin ravuriksi ja se starttasikin 24 kertaa, joista kylläkin 12 se laukkasi hylkyyn. Ennätykseksi jäikin vain 2.45 kun tamma kuusivuotiaana ravurin uransa lopetti. Tamma myytiin eteenpäin, mutta ensiksi se meni vuodeksi ratsuttajalle. Tämän jälkeen tamman osti nuori nainen itselleen kilpaponiksi. Tämä ratsukko kilpailikin kiitettävin tuloksin jopa ulkomailla. Kilpailueläkkeellä ollessa tamma astutettiin kaksi kertaa ja se synnyttikin kaksi komeaa orivarsaa.

iei. Bjoern&Bjoern, tunnettu Ruotsalainen raviponi joka juoksi ennätyksekseen 38.6a, jonka vain harva poni on alittanut. Suurikokoinen ori oli luonteeltaan tulisieluinen juoksija, täynnä energiaa ja "kirpeyttä". Täyspäiväiseen jalostuskäyttöö Bjoern siirtyi jo 12 vuotiaana ja jälkeläisiä sillä onkin useampi kymmen, joista suurin osa on sijoittunut ravien suurkilpailuissa Ruotsissa.

iee. Svenskberg Inga on luonteeltaan temperamenttinen ja hieman jääräpäinen gotlanninruss tamma. Yleispainotteinen tamma juoksi raveissa ennätyksensä 2.19 kahdeksanvuotiaana jonka jälkeen se siirtyikin kokopäiväiseksi ratsuksi. Vanhempana tamma vielä kilpaili este- ja kouluratsastuskilpailuissa, jopa kohtalaisin tuloksin. Tamma eli pitkän, terveen elämän ja kuoli vasta 26 vuotiaana yllättävään sydänkohtaukseen.

e. Snickers Gittan, pienikokoisen siittolan kantatamma. Nuoremana kilpaili muutamissa ratsastuskilpailuissa, sijoittuen pari kertaa. Gittan oli erittäin jääräpäinen ja silti niin herttainen ja kiltti tamma. Asui koko elämänsä samassa paikassa, tämän kasvattajalla, H. Snickerssillä. Jälkeläisiä se sai elämänsä ainaka peräti 12 kappaletta, joista jopa yhdeksän on myyty Suomeen. Tamma kuoli vanhuuteen 27 vuoden ikäisenä.

ei. Adrian v. Thofelt, ryhdikäs ja hieno liikkeinen jalostusori Ruotsista. Adrian oli haluttu isäori koko maassa ja sille oli kysyntää myös Norjassa ja Suomessa. Raveissa muutaman kerran startannut ori menestyi erityisesti este- ja kouluradalla, mutta myös valjakkoajokin siltä sujui erinomaisesti. Hieman äksylle oriille kertyi jälkeläisiä kaikkiaan 45 kappaletta.

eii. Hemming, vaaleanrautias ori on hämmästyttänyt ja ihastuttanut monia poni ihmisiä sen kotimaassa, Ruotsissa. Hyväkäytöksinen kouluratsu toimi erään nuoren, pienikokoisen naisen kilparatsuna monta vuotta. Upeasti liikkuva, ryhdikäs ori kuitenkin lopetettiin jo yhdeksän vuotiaana sen katkaistuaan takajalkansa tarhassa ollessaan. Tämän upean oriin sukua jatkaa kuitenkin viisi toinen toistaan upeampaa russia sekä yksi tilastoponi.

eie. Klara v. Nyberg toimi erään perheen lastenratsuna, jos näin voi sanoa, ilman että lukija saa mielikuvan lellityistä pikkutytöistä, siitä ei nimittäin ole kyse ollenkaan. Klaralla kilpaili perheen kaksi vanhinta tytärtä, jopa ihan kiitettävin tuloksin, lajissa kuin lajissa. Rauhallinen tamma sopi myös perheen nuorimman tyttären sekä pojan opetusmestariksi.

ee. Drottningen&Kronan aloitti nuorena kilpauransa raviponina sekä taitavana ratsuna lupaavasti, mutta tamman loukkaantumisen vuoksi kilpaura jäi lyhyeksi. Kuntoutuksen jälkeen tamma toimi lähinnä siitostamma ja naapurintyttöjen opetusmestarina. Luonteeltaan tamma oli voitonhaluinen, energinen ja erittäin viisas ja kiltti tamma jätti jälkeensä kuusi upeaa gotlanninrussia.

eei. Strömberg Botvid, Ruotsalainen raviponi joka kilpaili nuorena menestyksekkäästi myös ulkomailla. Hieman koppava ja jääräpäinen ori juoksi ennätyksensä 2.10 kuusivuotiaana. Hyvärakenteisella ja -liikkeisellä Botvidilla riitti kysyntää jalostuskäyttöön, mutta sitä käytettiin hyvin rajallisesti, vain muutamalla tammalla.

eee. Hedda, pieni ja pyöreä tamma toimi koko ikänsä ratsastuskoulussa opetusmestarina kiltin ja rauhallisen luonteensa vuoksi. Onhan Hedda raveissakin kolme kertaa startannut, niistä kaksi se laukkasi hylkyyn ja yhessä se sijoittui 8/10. Siitostammaa tästä kaavailtiin ensimmäisen varsansa, erittäin upean sellaisen, jälkeen mutta tamma jouduttiinkin lopettamaan heti varsan vieroituksen jälkeen.


KAIKEN MATERIAALIN © TIIA JOHANNA, KOPIOINTI KIELLETTY!

VIRTUAALIHEVONEN / A SIM-GAME HORSE