Aloittajan opas

Aloittajan opas opastaa sinut kädestä pitäen laukkaurheilun pariin.

Rodun valinta

Laukkahevosia löytyy monesta eri rodusta. Rodut on jaettu viiteen roturyhmään. Lähdöt ovat avoinna aina vain yhdelle roturyhmälle – poikkeuksena risuestelähdöt, joissa voi kilpailla sekaisin 1 ja 3 ryhmän edustajat. Tietyille roduille tai roturyhmille saa järjestää lähtöjä vain laukkajaoksen määrittelemältä matkaväliltä.

Ryhmä: rotu Rotulyhenne Matka (furlongia)
Ryhmä 1: englantilainen täysiverinen xx 5-20f (risuesteillä myös pidemmät matkat)
Ryhmä 2: arabialainen täysiverinen, pintabian, ara-appaloosa, berber ox, pox, aa, berb 6-16f
Ryhmä 3: angloarabi, russian-based sporthorse, irish sporthorse, selle francais, budjonny x, rbsh, ish, sf, budj 8-12f (risuesteillä myös pidemmät matkat)
Ryhmä 4: akhal-teke, turkmeeni, terskinhevonen, doninhevonen at, turk, tersk, don 9-20f
Ryhmä 5: paint, quarter, quarab, appaloosa, colorado ranger ph, qh, qox, app, colr 1-4f

Suosituin rotu on englantilainen täysiverinen (xx). Niille löytyy yleensä eniten lähtöjä ja arvokisoja. Rotua miettiessä kannattaa myös pohtia, haluaako osallistua kilpailuihin sileillä radoilla vai risuesteradoilla. Sileitä kisoja on enemmän.

Sopivan lähdön löytäminen

Kilpailukalenterista löytyy tulevat kilpailut. Kohdasta "Ryhmä(t)" näet, mille roturyhmille kyseisessä kutsussa on lähtöjä, kun taas kohdassa "Laji" kerrotaan, sisältääkö kutsu sileän vai risuesteradan kisoja. Sileän radan kilpailut ovat aina avoimia vain yhdelle ryhmälle kerrallaan, risuesteillä voivat kilpailla ryhmät 1 ja 3 yhdessä tai erikseen. "Kutsu" -kohdassa voi lukea esim. Maiden Day jos kilpailussa on pelkkiä maiden-tason lähtöjä, kilpailun nimi jos kyseessä on arvokilpailu, tai Preplähtöjä, jolloin kutsu sisältää preppejä arvokisoihin (eli lähtöjä, johon osallistumalla voi saada oikeuden osallistua sellaiseen arvokilpailuun, johon vaaditaan hyväksytty tulos preplähdöstä). Valitsemalla näiden perusteella sopivan kutsun eteesi avautuu kilpailukutsu ja lähtöluettelo.

Sileän radan kilpailukutsun lähtölista voi näyttää esimerkiksi tältä (avoinna englantilaisille täysiverisille, ryhmä 1):
#1 Maiden 6f D, 2yo F&M
#2 Maiden 12f T, 3-8yo open
#3 Allowance 13f D, 4-8yo open
#4 G3 8f D, 2-3yo C&G

Lähtölistan tulkitseminen saattaa ensialkuun vaikuttaa mahdottomalta termistön ollessa vieraskielistä ja lajikohtaista. Tärkeintä on muistaa, että jokaisen hevosen ensimmäinen lähtö on oltava niin sanottu maidenlähtö. Maidenlähdöt on tarkoitettu hevosille, jotka eivät ole voittaneet ja niitä voisi verrata ravimaailman koelähtöön, sillä laukkahevosen on voitettava maidenlähdössä, ennen kuin se pääsee etenemään korkeammille tasoille.

Jos aloitat kisaamisen esimerkiksi kisaamattomalla 2-vuotiaalla englantilaisella täysiveritammalla, täytyy se ensin ilmoittaa maidenlähtöön. Valitaan siis tammalle sopiva lähtö esimerkkilistan vain täysiverisille avoimesta kilpailusta. Haluamamme lähtö on maidenlähtö, joten voimme heti karsia pois lähdöt 3-4 niiden ollessa liian vaativia hevoselle. Jäljelle jäävät lähdöt yksi ja kaksi:
#1 Maiden 6f D, 2yo F&M, #2 Maiden 12f T, 3-8yo open

Toisin sanoen:
Lähtö 1. Taso maiden (lähtöhevosille, jotka eivät ole voittaneet), matka 6 furlongia (yksi furlong = 201m, eli 6f = noin 1200m), radan pohja on hiekkaa (dirt tai D = hiekkarata) ja lähtö on avoinna 2-vuotiaille tammoille (2yo = 2-vuotias, F = fillies = nuoret tammat)
Lähtö 2. Taso maiden, matka 12 furlongia (noin 2400m), radan pohja on nurmea (turf tai T = nurmirata) ja lähtö on avoinna 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille (3yo = 3-vuotias, 3-8yo = 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille 8 vuoden ollessa maksimi-ikä sileällä radalla).

Tästä näemme, ettei lähtö kaksi ole kaksivuotiaalle tammalle sopiva ikärajoituksensa vuoksi, mutta sen voi ilmoittaa ensimmäiseen lähtöön, sillä se on avoinna vain kaksivuotiaille tammoille. Laukkahevoset saattavat ottaa koko kilpaurallaan osaa vain muutamaan lähtöön ja aina voiton myötä ne pääsevät etenemään vaativammalle kilpailutasolle, joten yleensä hevosia ei ilmoiteta useampaan lähtöön samalla kertaa. Tavallinen toimintatapa onkin ilmoittaa hevonen yhteen lähtöön ja odottaa, että sen tulokset tulevat ja sen jälkeen ilmoittaa se vasta seuraavaan.

Tasolta toiselle eteneminen

Laukkaurheilussa lähdön vaativuutta kuvaavia tasoja on yhteensä kuusi: maiden, allowance, ungraded, grade 3, grade 2 ja grade 1. Kuten jo tiedämme, maidenlähtö on avoinna vain hevosille, jotka eivät ole ennen voittaneet. Allowancelähtö on avoinna hevosille, jotka ovat voittaneet maidenlähdössä. Grade 3 -lähtö (G3/GIII) puolestaan on avoinna hevosille, jotka ovat voittaneet myös allowance-lähdön, grade 2 -lähtö (G2/GII) taas hevosille, jotka ovat voittaneet grade 3 -lähdössä ja grade 1 -hevosille (G1/GI), jotka ovat voittaneet grade 2 -lähdössä. Niin sanottu ungraded-lähtö (UG) on avoin lähtö, johon voi ilmoittaa minkätasoisen hevosen vaan, ellei sitä ole erikseen rajoitettu. Huomioithan, ettei ungraded-tason lähtövoitto kuitenkaan oikeuta hevosta siirtymään ylemmälle tasolle eikä ungraded-voitto korvaa maidenvoittoa.

Virtuaalimaailmassa sukua omaaville hevosille on määrätty etuuksia tasoilla liikkumisen suhteen, mistä kertoo niin sanottu sukuluokitus. Esimerkiksi kahden G1-tasoisen hevosen jälkeläinen on sukuluokituksensa perusteella oikeutettu ottamaan osaa Grade 2 -tason lähtöön heti maidenvoittonsa jälkeen, mutta hevosen voi hyvin ilmoittaa myös alemman kilpailutason lähtöihin, mikäli se on tahkonnut pitkään maidenlähtöjä ennen kuin onnistui voittamaan. Virtuaalilaukkamaailmassa ollaankin hyvin todellisuudentavoittelijoita kilpailemisen suhteen ja harvoin esimerkiksi kymmenen maidenlähtöä ennen voittoa kilpaillut hevonen siirtyy suoraan grade II -tason lähtöön, vaikka sillä olisikin sukuluokituksen perusteella siihen oikeus.

Vanhempien taso ei kilpaillut / Maiden / Allowance / Ungraded G3 G2 G1
ei kilpaillut / Maiden / Allowance / Ungraded varsa kilpailee taso tasolta varsa kilpailee taso tasolta varsa kilpailee taso tasolta varsa kilpailee taso tasolta
G3 varsa kilpailee taso tasolta varsa kilpailee taso tasolta varsa G3 lähtöön varsa G3 lähtöön
G2 varsa kilpailee taso tasolta varsa G3 lähtöön varsa G3 lähtöön varsa G2 lähtöön
G1 varsa kilpailee taso tasolta varsa G3 lähtöön varsa G2 lähtöön varsa G2 lähtöön

Pähkinänkuoressa

1. Valitse haluatko aloittaa risuesteiden vai sileän radan laukkakilpailujen parissa
2. Valitse sinulle sopiva laukkahevosrotu tai -rotuja
3. Tarkista hevosesi ikä ja etsi sille iän, rodun ja hevosen tason perusteella sopiva lähtö
4. Ilmoita hevonen sopivaan lähtöön ja odota tuloksia
5. Mikäli hevonen voitti lähtönsä, voi sen ilmoittaa seuraavaksi korkeamman tason lähtöön, jos se ei voittanut, ilmoita se uudelleen samantasoiseen lähtöön
6. Aluksi on helpompaa olla välittämättä nurmesta tai hiekasta, metreistä ja furlongeista ja on paras etsiä vaan oikean ryhmän ja oikean tason lähtö. Ota kuitenkin huomioon lähtökohtaiset ikärajoitukset

Millainen on hyvä laukkahevonen?

Hyvää on hankala määritellä, jokaisella on varmasti oma mielipiteensä ja harrastusta aloittelevan ei tarvitse hevosen hyvyydestä erityisemmin välittääkään. Mutta viimeistään hevosta siitoskäyttöön siirtäessä voi miettiä esimerkiksi seuraavia asioita:

- hevosen taso, jo G3-voittaja antaa paremman kumppanin (G2-G1 -voittajan) kanssa varsalleen sukuluokituksen jolloin varsa pääsee hyppäämään vähintään yhden taso yli kilpaurallaan (vähemmän kilpailtavia tasoja -> vähemmän startteja -> paremmat mahdollisuudet parempiin statistiikkoihin)
- G1-voitto ja voittojen määrä, arvokilpailuissa varsa saa vanhempiensa G1-voitoista lisäpisteitä nimilaskuun (1-2 voittoa: 1 piste, 3 voittoa: 3 pistettä), lisäpistemäärä ei ole merkittävä mutta jos varsa saa toiselta vanhemmaltaan enemmän pisteitä, voi vastaavasti toinen vanhempi olla heikompi vaikuttamatta silti liikaa varsan saamiin pistemääriin
- voittoprosentti, varsa saa arvokilpailussa 1 pisteen jos vanhemman voittoprosentti on vähintään 30
- sijoitusprosentti, varsa saa arvokilpailussa 1 pisteen jos vanhemman sijoitusprosentti on vähintään 75
Arvokilpailuissa käytettyyn suhteutettuun arvontaan voit tutustua paremmin täällä.

Hevosen oma arvokilpailumenestys ei varsinaisesti vaikuta mihinkään, paitsi myöhemmin mahdollisesti laatuarvostelussa. "Huonoja" hevosiakaan ei kannata täysin hylkiä, kahta huonoa hevosta yhdistäessä varsa ei ehkä saa arvokilpailuihin etuja, mutta huonon voi aina yhdistää paremman kanssa.

© 2017-2024 sandi, ota yhteyttä kaikissa ongelmatilanteissa ja kysymyksissä sähköpostilla!